Gebitsverzorging

Op een leeftijd van 4 tot 6 maanden verliest een pup zijn melktandjes. Hiervoor komen grote, sterke, volwassen tanden in de plaats. Net als bij mensen kunnen honden hier best wat last van hebben. Het jeukt soms en kan wat gevoelig zijn. De pup kan dus om deze reden extra behoefte hebben om ergens op te knagen. Zorg ervoor dat u voldoende veilige speeltjes en botjes in huis heeft die de hond hierbij kunnen helpen. Een goede optie is een flostouw of een kong. Als botje kunt u het beste een runderhuid bot pakken. Hierin zit weinig vet.

Ook het volwassen gebit van de hond dient verzorgt te worden. Door een combinatie van speeksel, voedselresten en bacteriën kan er tandplaque ontstaan. Als deze niet verwijderd wordt, kan het tandsteen gaan vormen. Dit kan er dan weer voor zorgen dat het tandvlees gaan ontsteken. De tandwortel kan bloot komen te liggen en kiezen kunnen gaan rotten, wat uiteraard erg pijnlijk is voor de hond. Belangrijk dus om het gebit van uw hond goed schoon te houden.
Dit kan al d.m.v. goede voeding en de juiste botjes, maar tandenpoetsen is zeker niet onbelangrijk. Door uw hond zijn tanden te poetsen verwijderd u de voedselresten en de bacteriën en kan er dus geen tandplaque gevormd worden, net als bij mensen.
Begin altijd bij de hoektanden, dit laat de hond vaak het beste toe. Daarna kunt u langzaam over gaan naar de voortanden en naar de kiezen. Laat de hond langzaam wennen aan het feit dat er iemand in zijn bek zit. Begin met tandenpoetsen op een jonge leeftijd (indien mogelijk als de hond zijn melkgebit nog heeft), hoe eerder de hond er aan went, des te beter zal hij het toe laten. Er zijn goede hondentandenborstels op de markt en tandenpoetsdoekjes, deze maken het tandenpoetsen nog makkelijker.

LET OP: Gebruik NOOIT een tandpasta die voor mensen is gemaakt. Dit bevat schuurmiddel wat erg slecht is voor de maag van de hond. Bij uw dierenarts is speciale honden tandpasta verkrijgbaar. Deze bevat meestal een kip smaak wat het voor de hond ook nog smakelijk maakt.

gebit 1 gebit 2 gebit 3

Op de eerste afbeelding ziet u een schoon en gezond gebit. Er is geen tandplaque te zien en het tandvlees is mooi roze. Op de tweede afbeelding is al wat aanslag te zien. Dit is zowel tandplaque als tandsteen. Alleen door te poetsen gaat dit er helaas niet meer af, een professionele gebitsreiniging is noodzakelijk. Op de laatste afbeelding zijn de tanden en kiezen zelf haast niet meer te zien. Er zit veel tandsteen op en de hond ondervind hier pijn aan. Ook hier is een professionele gebitsreiniging noodzakelijk.

Copyright © 2012 - 2019 dogactivitycenter.dk Design: CrossFade AV Producties.