Loopsheid

De loopsheid is de vruchtbare periode van de teef. De eerste loopsheid treedt op, op een leeftijd van 6 tot 18 maanden. Hoe groter de hond, hoe later de eerste loopsheid begint. Als er meerder teven in huis zijn kan de loopsheid ook eerder beginnen. De teef wordt gemiddeld ieder half jaar loops. Deze loopsheid bestaat uit vier periodes:

 

  • De pro-oestrus:de rijping van de eicellen begint en de vulva gaat opzwellen. Er kan wat uitvloeiing komen. Deze uitvloeiing is in het begin wat bloederig en kan daarna wat bruiner worden. Reuen worden al geïnteresseerd in de teef, maar de teef jaagt ze nog weg. De pro-oestrus wordt ook wel het voorstadium genoemd en duurt ongeveer 7 tot 10 dagen.

 

  • De oestrus:de rijping van de eicellen is compleet. De teef laat nu de reuen wel bij haar in de buurt en laat zich ook dekken. De bloedingen stoppen en er is hooguit nog wat slijmerige afscheiding. De oestrus duurt gemiddeld één tot anderhalve week.

 

  • De met-oestrus:de baarmoeder gaat zich voorbereiden op eventueel bevruchte eicellen. Ook de melkklieren gaan zich ontwikkelen. Deze periode kan wel 2 maanden duren.

 

  • De an-oestrus:als de eicellen niet bevrucht zijn komt de baarmoeder weer tot rust. Er begint niet gelijk een nieuwe cyclus. De rustperiode duurt ca. 3 tot 5 maanden.

 

De eicellen liggen bij ieder vrouwelijk zoogdier bij de geboorte al klaar in de eierstokken. Onder invloed van de hypothalamus (gelegen in het hersenweefsel) en de hypofyse (gelegen onder de hersenen) vindt er rijping van een eicel plaats. Dit proces begint in een blaasje, dat samen met de rijpende eicel, follikel wordt genoemd. De groei en de rijping van de follikel gebeurd onder invloed van hormonen. Het Luteïniserend hormoon (LH) en het follikel stimulerend hormoon (FSH) spelen hierbij een rol. Ook de follikel is een belangrijke producent van hormonen. Naarmate de follikel groeit, worden er in toenemende mate oestrogenen afgescheiden. Deze zorgen dat het slijm van de baarmoederhals doorlaatbaar word voor zaadcellen. In een reactie op de piek oestrogenen in het bloed van de hond, begint de hypofyse veel LH af te scheiden. Dat stimuleert de eicel uit de follikel te komen. Dit wordt de eisprong genoemd. Door de samentrekkingen van de baarmoeder en de eileiders, zorgen ervoor dat de eicel verder de eileider in gaat. Onder invloed van LH barst het blaasje open. Deze holte gaat zich nu vullen met bloed. De cellen van de follikelwand dringen deze holte binnen en krijgen een gele kleur. Zo ontstaat “het gele lichaam” (ofwel corpus luteum). Het gele lichaam zorgt voor de productie van progesteron. Dit hormoon stimuleert het baarmoederslijmvlies om zich klaar te maken voor de innesteling van een bevruchte eicel.

 

 

Copyright © 2012 - 2016 Perfectdogz.nl Design: CrossFade AV Producties.