Schijndracht

Teven zijn heel gevoelig voor schijndracht. Bij een wolvenroedel krijgt alleen het alfa teefje een nestje pups. Maar alle andere teven uit de roedel moeten wel voor de pups zorgen. De cyclus loopt bij alle teven op hetzelfde tijdstip, zodra het alfa teefje dus bevalt, moeten de andere teven ervoor zorgen dat zij voor de pups kunnen zorgen, dus ook dat ze kunnen zogen. Zo hebben ook onze huishonden hier nog regelmatig last van. De verschijnselen zijn te zien in de met-oestrus. De hond is niet gedekt maar toch zwellen haar melkklieren op en na een tijdje komt zelfs de melkproductie op gang. Ze gaan zelf een nest bouwen en voorwerpen verzamelen (knuffels, speeltjes etc.) en die als hun pups behandelen.

Het grootste nadeel van schijndracht is dat het regelmatig terug komt; bij iedere loopsheid. Uiteraard put dit de hond ontzettend uit omdat haar lichaam denkt dat de daadwerkelijk drachtig is. Doordat er zoveel hormonen in het lichaam zitten vergroot dat de kans op een baarmoederontsteking en melkklier tumoren.

Indien de hond geen nestje meer hoeft te krijgen is het aan te raden haar de laten steriliseren. Zo blijft de loopsheid uit en dus ook de schijndracht.

 

Copyright © 2012 - 2016 Perfectdogz.nl Design: CrossFade AV Producties.