Teken

Teken zijn kleine, spinachtige parasieten die leven van het bloed dat ze opzuigen bij mensen en dieren. Teken bevinden zich in struiken, bomen en hoog gras. De teek hecht zich vast in de huid van de hond. Meestal doen ze dit op de zachte, warme huid. Dus in de oksels, liezen, achter de oren en bij de staartbasis.
Behalve dat een tekenbeet irritaties en ontstekingen kan geven, kunnen teken ook ziektes overbrengen: de ziekte van lyme en de levensgevaarlijke ziekte babesiose.
Als de hond een teek heeft, dient deze direct verwijderd te worden. Dit kan d.m.v. een tekentang. De tang moet om
de teek worden gezet en met een draaiende beweging verwijderd te worden. Controleer goed of de gehele teek
is verwijderd ( dus ook het kopje ). Gebruik nooit alcohol als de teek nog vastgehecht zit. Door de alcohol “schrikt” de teek en braakt zijn maaginhoud uit. Heeft de teek een ziekte bij zich, dan loopt uw hond meer risico om deze ziekte ook te krijgen. Alcohol kan wel gebruikt worden om te ontsmetten als de teek al verwijderd is. Als de hond symptomen gaat vertonen zoals braken, diarree, lusteloosheid, sufheid of trillingen neem dan altijd contact op met uw dierenarts.
Ook teken kunnen voorkomen worden d.m.v. van een pipetje met een teken dodend middel. Het middel verspreid zich over de vetlaag van de huid van de hond. Zodra een teek op de hond komt, verkrampt deze en valt van de hond af. De teek krijgt dus geen kans om zich aan de huid vast te hechten.

Let op:
Teken komen het hele jaar voor, dus niet alleen in de zomer! Zorg dus voor een goed middel en gebruik dit het hele jaar!

teekteken hond

Copyright © 2012 - 2019 dogactivitycenter.dk Design: CrossFade AV Producties.