Wormen

Een pup wordt in de baarmoeder van de moeder al besmet met wormen. Hij wordt dus geboren met een worminfectie. Het is dus van belang dat de fokker de pups ( en de moeder ) regelmatig ontwormt, voor deze naar hun nieuwe eigenaar gaan. Maar ook de nieuwe eigenaar moet de pup gaan ontwormen.

Een worm wordt bij de volwassen hond meestal overgebracht door een tussengastheer, bijvoorbeeld een vlo, muis of rat, maar kan ook overgebracht worden door het snuffelen op verschillende grasvelden en uitlaatplekken.
Het eitje van de worm komt zo in de darmen, waar het zich gaan ontwikkelen tot een volwassen wormen. Wormen kunnen verschillende symptomen geven zoals braken, diarree (soms met bloed erbij), opgezette buik, lusteloos en niet willen eten. In het ergste geval kunnen honden zelfs dood gaan aan een flinke wormbesmetting.

Om wormen bij de hond te voorkomen is hier een speciaal ontwormingsschema voor:
Op een leeftijd van:
2, 4, 6 en 8 weken, daarna 1x per maand. Blijf uw hond hierna ook minimal 4x per jaar ontwormen. Indien uw hond vers vlees te eten krijgt, is het advies om hem 1x per maand te blijven ontwormen.

Er zijn verschillende soorten wormen:
– spoelwormen
– haakwormen
– zweepwormen
– lintwormen
– vossenlintworm
– hartworm

Of de hond een worminfectie heeft is vaak vanaf de buitenkant niet te zien. Bij een lintworm infectie kunnen er soms in de ontlasting witte “rijstkorreltjes” te zien zijn. Bij alle andere infecties is er aan de ontlasting niets te zien.
De hartworm komt nog niet in Nederland voor. Indien u naar het zuiden van Europa gaat is het wel belangrijk om uw hond tegen hartworm te behandelen.
Wormen kunnen ook overgedragen worden naar mensen. Ook bij ons kunnen ze voor verschillende klachten zorgen. Preventief ontwormen is dus noodzakelijk!

spoelworm hartworm
Op het linker plaatje ziet u spoelwormen. Op het rechter plaatje zijn hartwormen (in een ernstig stadium) te zien.

Copyright © 2012 - 2019 dogactivitycenter.dk Design: CrossFade AV Producties.